Re: Ankieta dotycząca filmów.
Ojj..
1. Jednego nie mam ulubionego- nie wiem w ogóle czy to jest możliwe- no chyba, że ktoś
widział bardzo mało filmów... (pogróbione są te które szczególnie bardzo lubie) Także min.
Castaway on the Moon, Dobry, zły i zakręcony, Dróźnik, Spotkanie, My Little
Bride, Sunflower, Hallam Foe, Imperium słońca, Infernal Affairs(jeśli komuś podobała się
Infiltracja Scorsese to polecam oryginał- nie ma nawet porównania), Kontrolerzy, Krwawy
karnawał, Łuk, Marathon(przepiękny film), Matka, Memento, Lars and the real
girl, A moment to remember (polecam każdemu kto lubi melodramaty lub też podobał
się film w stylu Szkoły uczuć), Nasza Klasa, Oddech, Oldboy, Pan życia i śmierci,
Prestiż, Pusty dom, Sezon rezerowych, Życie słodko-gorzkie, Welcome to
Dongmakgol, W pogoni za szczęściem, Zagadka zbrodni..
2. Dramaty? Psychologiczne?
3.Też dużo... Rain(rewelacyjny w "Full House" i "I'm Cyborg But That's OK", do
tego uroczy), Aaron Paul, Andrzej Chyra , Ben Foster, Bryan Cranston , Byung-hun Lee
, Charlize Theron, Christian Bale , Cliff Curtis , Clint Eastwood , Dakota Fanning ,
Ellen Page, Edward Norton, Freddy Rodríguez , Gael García Bernal (nie dość, że
aktor rewelacyjny to jeszcze śpiewał polski hymn), Ginnifer Goodwin , Guillaume Canet,
Heath Ledger, Hye-kyo Song, Jamie Bell, Ji-hyun Jun, Joseph Gordon-Levitt, Josh
Hartnett, Kang-ho Song(wręcz go ubostwiam), Ken Watanabe, Leonardo DiCaprio ,
Michael Caine, Natalie Portman, Philip Seymour Hoffman(wg mnie jeden z
najlepszych, jak nie najlepszy aktor swojego pokolenia), Rae-won Kim(cudowny
uśmiech, niestety teraz jest w wojsku i przez dwa lata nie będzie okazji go zobaczyć w
czymś nowym) , Ryan Gosling(dla mnie jeden z lepszych aktorów młodego
pokolenia), Robert Więckiewicz, Seung-woo Cho(szczególnie za "Marathon"-
rewelacyjnie zagrał autystycznego chłopaka.. "nogi? bezcenne.. ciało? zabójcze"), Su-
jeong Lim, Takeshi Kaneshiro(nie dość, że rewelacyjny aktor to jeden z
najprzystojniejszych przedstawicieli płci męskiej stąpających po ziemi) , Woo-sung Jung,
Ye-jin Son, Woody Harrelson
4.Chan-wook Park- szczególnie za rewelacyjną trylogię Zemsty (Oldboy, Pan
Zemsta i Pani Zemsta) oraz Jestem Cyborgiem i to jest OK i J.S.A..
Christopher Nolan- dla mnie jeden z najzdolniejszych młodych reżyserów z wielką
przyszłością.. Memento, Prestiż, Following, odświeżenie Batmana.. już nie mogę doczekać
się Inception z rewelacyjną obsadą
Ji-woon Kim - coraz bardziej się rozkręca..rewelacyjne Słodko-gorzkie życie oraz
bardzo dobre Dobry, zły i zakręcony czy też "Opowieść o dwóch siostrach"(zapewne
widzieliście jego amerykański remake "Nieproszeni goście" który nie ma porównania z
oryginałem)
Joon-ho Bong -Rewelacyja.. bardzo żałuję, że jego "Matka"(polecam, rewelacja) nie
dostała w tym roku nominacji do Oscara... W sumie jego wszystkie filmy są na wysokim
poziomie-Zagadka zbroni- arcydzieło w swoim gatunku, Matka, The Host, czy też
Szczekające psy nie gryzą..
Kim Ki-duk- arcymistrz... poprostu kocham jego filmy, ich klimat ich specyfikę,
niepowtarzalny, niezpomniany, poprostu jest rewelacyjny..polecam jego filmy jak
chociażby "Wiosna lato jesień zima i wiosna" Pusty dom" "łuk" "Samarytanka" "Oddech"